Terug

Antieke likeuren uit Italië

Laatst kregen we een wel heel bijzonder cadeau van onze vriendin Mieke. Op een veiling had zij een doos vol antieke likeuren van het Italiaanse merk Carlo Erba weten te bemachtigen. De likeuren zijn verpakt volgens een behoorlijk maak-het-zelf-lekker concept. In de doos vind je namelijk de extracten die je nodig hebt voor het maken van likeuren. Een voorloper dus, die Carlo Erba. Reden genoeg voor ons om eens op onderzoek uit te gaan.

Het eerste farmaceutische Italiaanse bedrijf ooit werd in 1853 in Milaan opgericht door de heer Carlo Erba. Een apotheker met grootse dromen, meneer Erba wilde Italië namelijk kennis laten maken met de wereld van de moderne farmaceutische wetenschappen. En dat bleek een schot in de roos te zijn. Waar hij ooit begon met een klein laboratorium en vier werknemers, eindigde hij met grootschalige fabrieken, 1.200 mensen in dienst en een assortiment van meer dan 1.700 verschillende artikelen.

Zelf likeuren maken
Vanaf de jaren ‘40 begon Erba met het maken van siropen voor likeuren. Dit assortiment bestond uit maar liefst meer dan dertig verschillende smaken in twee formaten. Volgens een behoorlijk maak-het-zelf lekker concept. Het idee was namelijk om het flesje siroop zelf te mengen met suiker, water én alcohol. Met als resultaat een zelfgemaakte bananen-, anijs- of mandarijnenlikeur.

  

Hoe lekker dit ook klinkt, toch kwam aan het daverende succes van Carlo Erba ook een einde. Vanaf de jaren ‘70 volgden diverse overnames van het bedrijf. Vandaag de dag valt het merk Carlo Erba onder het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson. Desalniettemin bedankt Erba, voor deze geweldige inspiratie!