Terug

‘Ik ben een fervent liefhebber van zelf dingen maken.’

Als je een klant bent van Pineut dan ken je Martine vast wel. Martine is namelijk het eerste aanspreekpunt binnen het bedrijf. Een bestelling nodig? Op zoek naar een samenwerking? Bel of mail Martine! Naast dit praktische werk is Martine vooral een smaakmaker en een fervent proever van eigenwijze recepten en de net-iets-anders-dan-andere wijnen en likeuren. En daar worden we bij Pineut heel blij van.

Hoe ben je bij Pineut gekomen?
Ooit werkte ik bij een hogeschool in Rotterdam, net als Marlies. We dronken weleens een kop koffie of een wijntje. Ik maakte de start van Pineut van dichtbij mee. Twee jaar later bleek dat een vliegende start te zijn. Marlies vroeg of ik haar toen een handje wilde helpen.

En dat zag je wel zitten?
Het idee van Pineut sprak me enorm aan. Ik ben een fervent liefhebber van zelf dingen maken. Mijn grote passie is koken. Etentjes organiseren, nieuwe recepten verzinnen, andere wijnen proeven.

Hoe is dat zo gekomen?
Zo’n tien jaar geleden had ik zin in iets anders dan mijn alledaagse prakkie. Dus begon ik met koken, recepten uitproberen, wijnen proeven. Dat kwam ook door mijn vriend hoor, die is net als ik een fervente thuiskok én wijnimporteur. Klassieke Europese wijnen met een twist vinden we lekker, uit Frankrijk, Italië, Spanje. Eigenwijze types die net iets anders smaken.

In de wandelgangen ging het over jullie beruchte kookavonden. Vertel.
Samen met een eveneens kookgekke vriendin organiseer ik kookavonden in huiskamers. Die worden dan omgetoverd tot een restaurant. Daar gaan we compleet uit onze culinaire panty voor een groep onbekenden onbekenden. Wat wij zo mooi vinden aan die avonden zijn de spontane ontmoetingen, de gesprekken die er ontstaan tussen mensen die elkaar niet kenden. Zelf zijn we dan hard aan het werk. Maar wel in een open keuken. Zo konden we heerlijk meegenieten met de gesprekken.

Klinkt tof. Maar ook wel spannend om voor zo’n club mensen te koken.
Soms was het ook stressen hoor. We kookten vijf tot zes gangen op zo’n avond en maakten ons eigen menu. Fazant met chocoladesaus, een konijnenstoofpotje, eigen likeuren als uitsmijter van de avond.

Klinkt bekend.
Zie daar mijn enthousiasme over het idee van Marlies en Femke destijds! Vandaar dat op mijn drankenkast thuis de flessen van Pineut ook zeker staan te pronken. Wat de huidige stand van zaken is? Wilde Dame, Heilig Neutje, Gelukzalig Neutje. Van zoet tot een oldschool kruidenmix en chocolade.

Met de Wilde Dame ben je aan de slag gegaan, toch?
Klopt! Ik heb een eigen draai gegeven aan een semifreddo. Deze Italiaanse klassieker vulde ik aan met de dronken aardbeien uit de Wilde Dame, munt en roze peper. Die smaakt onverwacht bloemig en kruidig tegelijk en geeft je een klein kickje achteraf. Dat kickje past goed bij de zoete aardbeien.

Hoe zit het met het proeven en proberen op kantoor?
Dat gebeurt genoeg haha! Zitten we daar met die kleine glaasjes achter ons bureau. Ook in de ochtend ja.

    

Hieronder vind je het recept van Martine’s semifreddo-variant.

Il Semifreddo Di Martine

INGREDIëNTEN

 • 200-250 g dronken aardbeien van de Wilde Dame
 • 50 g suiker
 • 1/2 limoen sap en schil
 • 2 eierdooiers
 • 2 dl slagroom
 • 75 g witte chocolade, grof gehakt
 • 1/2 el roze peperkorrels

BEREIDING

 • Bewaar wat van de aardbeien om het bord mee te garneren. Knijp de rest van de aardbeien uit en pureer ze.
 • Voeg 1 el water en het limoensap aan de suiker toe en kook het geheel tot een heldere siroop. Draai het vuur laag en laat de siroop ± 10 minuten zacht pruttelen.
 • Klop de eierdooiers luchtig en schenk de suikersiroop in een dunne straal bij. Voeg de limoenrasp toe en ga door met mixen totdat het mengsel is afgekoeld.
 • Klop de slagroom en spatel deze samen met de witte chocolade en roze peperkorrels door de eiercrème. Spatel vervolgens de aardbeienpuree losjes door het slagroommengsel zodat je mooie rode vegen krijgt.
 • Bekleed een vorm (cakeblik bijvoorbeeld) met plasticfolie en schenk het mengsel erin. Dek af met plasticfolie en laat het  ± 6 uur in de vriezer totdat het stevig genoeg is om er bolletjes van te scheppen.
 • Garneer met de rest van de aardbeien en een wat blaadjes munt.