Terug

‘Mijn liefde voor zelfgemaakte cadeaus sluit fantastisch aan op Pineut.’

Wilma Platje ontvangt ons in haar weelderige tuin in Dordrecht. Het is een zonnige dag en Wilma’s enthousiasme over zelf dingen maken, werkt aanstekelijk. Ze vertelt vrolijk over de meest uiteenlopende hobby’s die één ding gemeen hebben: ze is altijd bezig met creëren.

Zeg Wilma, ben je altijd zo’n creabea geweest?
‘Zo lang ik me kan herinneren. Vroeger wilde ik graag naar de kunstacademie, alleen vond mijn vader dat niet zo’n goed idee. Dus besloot ik mijn vrije tijd creatief in te vullen door te schilderen, fotograferen, tuinieren, koken, likeuren maken. Ik denk dat ik 100 jaar moet worden om alles te kunnen doen wat ik leuk vind. Ergens tijd en aandacht aan geven is mijn lust en mijn leven.’

Dus toen jouw dochter Iris bij Pineut ging werken, klonk jou dat als muziek in de oren.
‘Toen ik de eerste keer bij Pineut langs ging voor Iris, viel ik meteen met mijn neus in de boter. Marlies en Femke waren nét bezig met een proeverij. Ze zijn onwijs creatief met smaak. Ze experimenteren bijvoorbeeld met gember of koriander in hun likeuren. Daar zou ik zelf nooit zijn opgekomen. De smaken deden me denken aan Indisch eten, nog zo’n hobby van me. Zo’n aparte neut zou goed passen bij mijn Indische rijsttafel.’

Wilma is altijd bezig. Bijvoorbeeld met het maken van jam, azijn en chutneys van de vruchten uit haar eigen tuin.
‘Wat ik fijn vind aan zelf dingen maken is dat je weet wat je op je bord krijgt. Heerlijk vers en onbespoten.’

Een andere hobby is het verzamelen van antieke glazen. Daar bewaart ze haar zelfgemaakte neuten in of ze geeft ze cadeau, met een fles Pineut erbij.
‘Mijn liefde voor zelfgemaakte cadeaus sluit fantastisch aan op Pineut. Soms geef ik de neuten kant-en-klaar weg, soms moet de ontvanger ze zelf nog brouwen. Ik probeer er altijd iets moois van te maken en de reacties op Pineut zijn waanzinnig. Inmiddels heeft iedereen in mijn kennissenkring wel eens een neut gekregen.’

Dus het idee van Pineut valt in de smaak?
‘Bij mij in elk geval wel, ik vind het idee fantastisch! Alleen jammer dat ik het niet zelf bedacht heb, ha ha. Want ik maak al zeker twintig jaar lang zelf likeuren, vaak van recepten uit een ouderwets kookblad. Terwijl ik het zelf niet eens heel lekker vind, maar een zelfgemaakte borrel is het enige wat mijn moeder lust. Het is een variant op Licor 43, dus dat drinken we gezellig samen als ze hier op visite is. Ik geef de neuten nu eenmaal graag cadeau en mijn man Peter borrelt lekker mee. Mijn lievelingslikeur is Cointreau, maar dat zeg ik liever niet hardop.’

Inmiddels heb je zo’n acht verschillende neuten zelf gemaakt. Heb je een favoriet?
‘Gelukzalig neutje, die vind ik wel lekker. Ik ben namelijk dol op chocolade.’