Terug

Neuten met een goed verhaal

Stroomopwaarts ondersteunt mensen die (tijdelijk) niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Deze sociale werkvoorziening in regio Rotterdam vindt samenwerken met ondernemers belangrijk. Boffen wij even. Dankzij hun productieteam zien onze neuten er namelijk zo goed uit.

Manon Leenderts is werkvoorbereider bij Stroomopwaarts*. Zij weet dus alles van het productionele reilen en zeilen binnen de organisatie. En heeft bijna dagelijks contact met Femke van Pineut. Een dubbelinterview met deze twee trotse productieleiders.

Manon, een echte spin in het web dus?
“Klopt, vanaf het moment dat er een order bij ons binnenkomt, ben ik op de hoogte. Dat blijft zo tot het eindproduct eruit rolt en de verzending gedaan kan worden. Eigenlijk ben ik de hele dag bezig met van alles en nog wat. Soms gaan er er dingen fout, dat hoort er nu eenmaal bij. Samen met Femke zoek ik dan naar een oplossing.”

Femke: “We hebben inderdaad weleens gehad dat er uit enthousiasme een kaneelstokje teveel de fles ingaat. Het blijft natuurlijk mensenwerk. Enne, bij ons op kantoor gaat er ook weleens iets mis hoor.”

Femke, waarom kozen jullie voor Stroomopwaarts?
“Omdat we vinden dat onze neuten de ambachtelijke aandacht verdienen die ze op deze werkplaats krijgen. Alles wordt hier met de hand gedaan. En het sociale aspect vinden we belangrijk. Het productieteam vond het in het begin best spannend om met Pineut aan de slag te gaan. Dat is nu wel anders. Hun zelfvertrouwen is met de jaren gegroeid. Mooi om te zien. Eigenlijk kun je zeggen dat we met elkaar zijn meegegroeid. ”

Wat vindt het productieteam van Pineut?
Manon: “Leuk! Dat komt omdat de inhoud van de fles per product verschilt. Dat maakt het productieproces afwisselend. Ook is het een product waaraan iedereen naar eigen kunnen een bijdrage kan leveren. De een draait de doppen erop, de ander doet er een touwtje omheen en de volgende maakt knoopt het boekje aan de fles.”

Zijn jullie klaar voor de komende kerstdrukte?
Manon begint te lachen: “Nou, die is bij ons al vanaf augustus in volle gang! Maar de laatste anderhalve maand is het echt buffelen, dat is elk jaar hetzelfde. Ik word enorm trots als ik kijk naar de inzet op de werkvloer. We halen de deadline altijd. Iedereen neemt na kerst dan ook vrij. Kunnen we met zijn allen even bijkomen.”

Femke roept uit: “Sorry! Pineut draagt bij aan deze drukte. Onze kerstpakketten worden namelijk door het productieteam ingepakt. Het hele magazijn staat dan vol met flessen. In deze periode zijn er ook veel ad hoc-opdrachten, maar niets is het team teveel. Daarom ga ik ook zo graag langs bij Stroomopwaarts, omdat het daar zo gezellig is.”

 

*In totaal werken er zo’n 1.000 mensen met een arbeidsbeperking bij  Stroomopwaarts. Dit zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, door lichamelijke of geestelijke beperkingen bijvoorbeeld.