Terug

De Ruwe Bolster ontwikkelen

De Walnoot-abrikoos likeur voor een perfecte kaasplank

De Ruwe Bolster is geboren uit een samenwerking tussen Betty Koster en Pineut.  Door het bittere van de walnoot wordt de smaak van de abrikoos gelift. Als je Ruwe Bolster combineert met mooie bijpassende kazen dan heb je het ultieme plateau voor om uitgebreid na te tafelen of om gewoon lekker te borrelen. Dat wordt een hit bij de gasten!

Betty en Fromagerie l’Amuse

Wanneer Betty Koster over kaas praat, loopt het water je in de mond. Betty, geboren als telg van een echte kaasfamilie, komt al jong in aanraking met kaas. “Zodra ik een mesje vast kon houden stond ik al achter de kaaskraam.” Even lijkt het erop dat ze net als haar vader zeeman (-vrouw?) wil worden, maar ze kiest toch voor kaas. Niet onverdienstelijk; haar Fromagerie l’Amuse heeft twee vestigingen, ze geeft kaascursussen over hele wereld en binnenkort komt haar vijfde boek uit.

Betty drinkt de ruwe bolster van pineut

Van 15 likeuren naar de Ruwe Bolster

Het ontwikkelingsproces was erg leuk. We zijn gestart met een inspiratiesessie waarin ik Marlies en Femke vertelde over de ‘do’s en don’ts’ op het gebied van drank en kaas. Op basis van deze nieuwe kennis hebben zij vijftien verschillende likeuren samengesteld. De vier meeste geslaagde neuten heb ik gepaird met kazen. Deze combinaties hebben we samen geproefd tijdens een foodpairingsessie. De variant met walnoot en abrikoos – Ruwe Bolster – was onze gezamenlijke favoriet.

Ontwikkeling nieuwe pineut met kaasproeven

Bij likeur past juist een vette kaas in plaats van een droge harde kaas

Ik stel mijn eigen regels op. Door de bestaande regels te laten varen, heb ik wel nieuwe dingen ontdekt. Zo weet ik dat je naast likeur juist een vette kaas moet presenteren in plaats van een droge harde kaas, en dat thee en kaas ook geweldig combineren. Ja, smaken – en dan met name kaas en wijn – combineren doe ik heel graag en ik heb daar mijn eigen ideeën over. In de culinaire wereld zijn er allerlei regels die voorschrijven hoe je smaken combineert. Maar alleen door zelf te proeven en te beleven heb ik ontdekt wat echt mooi bij elkaar past. Ik speel veel met structuren en temperaturen.

De ruwe bolster likeur met een kaasplankje

Thee en kaas wordt als combinatie steeds vaker genuttigd.

Thee? Ja! Kaas en thee werkt fantastisch! Thee schoont en verwarmd je mond. Hierdoor proef je de kaas in vol ornaat. Thee en kaas wordt als combinatie steeds vaker genuttigd. Vooral in Islamitische landen is het populair. Je kan daar nu gastronomisch bezig zijn, zonder alcohol te drinken.

Taleggio en Ruwe bolster, een spannende combinatie.

Een Taleggio is heerlijk om te combineren met de Ruwe Bolste! Deze is aromatisch, vol en fluwelig. Black Betty is een oude geitenkaas met tonen van witte chocola. Ruwe Bolster en Black Betty vormen een spannende combinatie: fris en pittig, zout en zoet.

KAAS EN LIKEUR PROEVERIJ