Terug

Zeg JA tegen sangria

Wat je moet weten om je eigen sangria te maken

Zeg je Spanje, dan zeg je Sangria. Wie kijkt op vakantie in het zonnige zuiden niet uit naar een kannetje (of twee) van deze Iberische fruit punch. Ondanks dat we ons bij Pineut wel eens te buiten zijn gegaan aan dit heerlijke drankje, kunnen we onze liefde ervoor niet onder stoelen of banken steken. Sterker nog, we hebben zelfs onze eigen Pineut sangria punch.

Welke wijn gaat er in? 

Laten we maar direct met de deur in huis vallen. Er is eigenlijk geen vastomlijnd recept voor de beste sangria. Daarom zet vrijwel iedere familie in Spanje (en Portugal) een andere variant op tafel. De naam sangria is afgeleid van het Spaanse woord voor bloed: sangre. Er kan dan ook geen misverstand over bestaan wat de basis vormt voor de rode variant. Inderdaad rode wijn. Welke wijn, is de spanjaarden eigenlijk om het even. Goedkoop, duur, zwaar of licht. Jij betaalt, dus jij bepaalt. En ook hier, is het slechts een kwestie van (jouw) smaak.

De basis, Goede sangria zit in een karaf

Heb je de wijn ontkurkt, giet deze dan in een mooie karaf (sangria maak je nooít per glas) en vul aan met een koffiekopje vermouth, brandy, triple sec, brandewijn, wodka of een likeurtje. Heb je dit gedaan, dan is het tijd om deze heerlijke alcoholbom aan te lengen met de broodnodige frisse en fruitige ingrediënten. Voeg wat sparkling water, sinas of een frisse citroenlimonade toe voor een heerlijk zomers bruisje.

Rode sangria uit een kan in een glas gegoten

Tijd voor Fruit

Sangria zonder fruit is als een zomer zonder festivals. Als cappu zonder ccino. Fruit is onmiskenbaar het bekendste onderdeel van deze Zuid-Europese punch. Kies bij voorkeur voor stevig fruit als sinaasappel, citroen, appel, bessen of een lekker stukje perzik. Zet de karaf vervolgens twee uurtje koud, zodat het fruit zich helemaal kan volzuigen. Serveer in een wijnglas met een een paar ijsklontjes en het zomerse genieten kan beginnen.

meloen, sinaasappel, perzik mango en limoen

Toch liever witte wijn sangria?  

Heb je na een aantal kannetjes rood eindelijk je ultieme Sangria-recept in de vingers en ben je wel toe aan een nieuwe uitdaging? Stap dan ook eens over naar het chique zusje: witte sangria. Vervang de rode wijn door cava of champagne en de frisdrank door bijvoorbeeld wat ananassap en je zet op ieder feestje een absolute blikvanger en smaakmaker op tafel.

Witte sangria in kan

Sangria Punch van Pineut

Geen tijd of zin om jouw perfecte sangria samen te stellen? Maar wel trek in een zomerse traktatie? Dan hebben we bij Pineut de perfecte oplossing: Pineut Punch! Een handig zakje boordevol natuurlijke ingrediënten die heerlijk smaken in combinatie met een licht fruitige wijn. Het enige wat je moet doen is de wijn en de mix samenvoegen en jouw punch is klaar voor de natte lunch 😉 Ouderwets genieten in een nieuw jasje.

flat lay zelf sangria maken