Terug

Ontmoet Femke, die onmisbare ene

Femke is die onmisbare ene van het Pineut-duo. Net zo onmisbaar als die andere trouwens. De twee kwamen elkaar regelmatig tegen op feestjes, festivals en concerten door hun gezamenlijke vrienden. Beiden hadden een creatieve achtergrond, maar miste creativiteit in hun baan. Uit dit gemis is Pineut geboren. Een gezellig interview met smaakmaker Femke.

Je bleek je creatieve ei kwijt te kunnen in neutjes?
“Eigenlijk ben ik altijd wel bezig geweest met creatieve dingen, wat dat betreft past Pineut daar goed bij. Marlies en ik vonden het een mooie uitdaging om een product en concept op de markt te brengen. Daarbij hoort productontwikkeling, iets waar we samen nog steeds verantwoordelijk voor zijn. Hierbij hoort het samplen. En dat is te zien aan mijn keuken, die staat vol met flesjes. Vaak merk je al snel of een smaak wel of niet werkt. Als dat minder duidelijk is, schakelen we de hulp in van andere smaakmakers. Lees: vrienden en familie die ook wel een neutje lusten.”

Heb je een lievelingsneut?
“In de zomer is dat Klaar voor een Kus. Uit praktische overwegingen, omdat deze neut zo lekker snel klaar is en je zo op het weerbericht kan inspelen bij zonnige weekenden in spé. Maar ook omdat je er fijne cocktails mee kunt maken.”

En als de temperatuur daalt?
“Dan is Sterk Bakkie mijn favoriet. Een traditionele neut die altijd goed smaakt. Maar vergis je niet, want het maakt echt een groot verschil welke koffiebonen er in deze neut zitten. We hebben ons suf geproefd bij onze Rotterdamse koffiebrander Man met Bril.”

Maar proeven is niet het enige wat Femke doet. Deze bezige bij werkte tot voor kort ook bij de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, afdeling onderwijslogistiek. En ze is goudsmid, een hobby die ze binnenkort weer op hoopt te pakken in haar nieuwbakken atelier aan huis. Bij Pineut is ze verantwoordelijk voor de productie en inkoop, de zogenaamde ad hoc-zaken.

Hoe is dat zo gekomen?
“Onze taken verdeelden zich organisch binnen Pineut. Elk ding dat op ons pad kwam, werd geëvalueerd: hoe pakken we het aan en wie pakt het op? Zo kwam ook de samenwerking met de sociale werkplaats tot stand, wat uiteindelijk een win-win situatie was voor zowel Pineut als Stroomopwaarts. Voor ons was het echt niet haalbaar meer om telkens tot diep in de nacht zelf de neuten te vullen. En daarbij moet de productie volgens de regels van de hygiënische wetgeving, iets waarmee ze bij de sociale werkplaats perfect mee uit de voeten kunnen.

Weet je, we zijn gestart met een concept waarbij we nooit hadden gedacht dat we daar nu onze brood mee zouden verdienen. Natuurlijk zijn we daar supertrots op. Al geloofden wij vanaf het eerste moment in Pineut. En het blijft vijf jaar na dato keihard werken. Maar nog steeds is het de leukste baan die er is”

Op het kantoor van Pineut luidt het credo dat jullie het werk altijd leuk willen houden. Lukt dat ook op de mindere momenten?
Femke lacht: “Bijvoorbeeld tijdens het eerste jaar, op een kerstmarkt waar het zulk slecht weer was dat er helemaal niemand was? Stonden we daar, in de kou en regen ingeklemd tussen twee troosteloze stands met slechte kerstmuziek. Iets waar we dan hard om kunnen lachen.”